Zuivelboerderij Noordam

Ons bedrijf

 

Even voorstellen…

 

De familie Noordam heeft in Hellouw een melkveehouderij en een complete kaasmakerij. De werkzaamheden op het bedrijf zijn bij de familie Noordam een familieaangelegenheid. De twee broers Peter en Johan runnen gezamenlijk met hun echtgenotes Ariët en Ivonne het melkveebedrijf met zuivelbereiding in Hellouw. Daarnaast hebben we 3 medewerkers in dienst en helpt  de rest van de familie mee waar dat nodig is.

 

Hoe het allemaal begon…

 

Eind jaren ‘70 is het bedrijf in Hellouw gevestigd. De ouders, Arend en Janny, runden het melkveebedrijf. Het bedrijf was toen een ‘gewoon’ melkveebedrijf, dat melk leverde aan de fabriek. Echter we wilden meer. De beide broers, Peter en Johan, wilden in het bedrijf komen. Eind jaren ’80 werd er daarom begonnen met het bereiden van zuivelproducten. Er werd een kleine kaastobbe van 750 liter aangeschaft om boerenkaas te produceren. Daarnaast maakte Janny al andere zuivelproducten zoals karnemelk, yoghurt en vla. En een boerderijwinkel werd geopend.

 

Na 7 jaar werd de kaastobbe verruild voor een exemplaar van 1450 liter en later is ook die ingeruild voor een kaastobbe van 4000 liter.  Inmiddels omvat het bedrijf zo’n 150 hectare land, met onder meer gras, maïs en tarwe. Er zijn zo’n 320 melkkoeien en nog eens 300 stuks jongvee aanwezig. Het vee is gehuisvest op 2 locaties aan de meikampgraaf. Daarnaast ligt het land verdeeld over meerdere locaties aan de meikampgraaf.

In juni 2016 kwam er een nog grotere kaastobbe waarin we 6000 liter melk tegelijk kunnen verwerken tot kaas. Ook zijn we gaan werken met een drainagebak.

 

 Alle geproduceerde melk wordt op het eigen bedrijf verwerkt. Ongeveer 80% van de kaas van de boerderij die hiervan gemaakt wordt, gaat naar de handel. Het overige deel verkopen wij zelf in onze winkel op de boerderij. Hier verkopen wij ook onze eigen gemaakte zuivelproducten zoals karnemelk, roomboter, diversen soorten yoghurt, vla, slagroom en advocaat.