Zuivelboerderij Noordam


Een kijkje op ons bedrijf…...

Regelmatig worden er kalfjes geboren.Alle vrouwelijke kalfjes die op ons bedrijf geboren worden blijven bij ons. Stiertjes worden verkocht. In onze jongveestal verblijft een kalfje in de leeftijd van 2 maanden tot dat ze haar eerste kalfje krijgt zo rond de 2 jaar. Dan wordt ze melkkoe en verhuist ze naar de ligboxenstal met Als de kalfjes de eerste dagen genoten hebben van de heerlijke biest van de koe, leren we ze uit een emmer drinken. Hierin zit melk met daarin alle voedingstoffen die een kalf nodig heeft om gezond groot te wordenIn onze 24-stands melkcarrousel, worden de koeien twee keer per dag gemolken. Van deze verse melk maken we 9 keer in de week kaas. Hier een blik in onze kaasmakerij.Tekstvak: Tekstvak: Nadat er zuursel en stremsel
          is toegevoegd aan de melk, wordt de melk één dikke massa, deze
          gaan we in stukjes snijden; er ontstaat wrongel en wei. Dit
          alles gebeurt in de gesloten kaastobbe. 

Vervolgens wordt
          deze wrongel in de drainagebak gepompt, waar de wrongel tot
          één groot blok kaas wordt geperst.
Tekstvak: Het grote blok kaas wordt in
          gelijke stukken gesneden en op werkhoogte neergelegd zodat ze
          in de kaasvaten gedaan kunnen worden.
Tekstvak: Deze vierkante stukken kaas
          gaan in de kaasvaten
Tekstvak: Er wordt een deksel opgedaan
          en wordt dan onder de kaaspers gezet, zodat het een mooie
          ronde kaas wordt
Tekstvak: De kazen liggen te drogen op
          houten planken, nadat ze enkele dagen in de pekel hebben
          gelegen.
Tekstvak: Nadat elke kant van de kaas
          2 laagjes coating heeft gekregen, is het rijpen begonnen in
          onze kaasopslag,